משפרים את מערכת שיווי המשקל וְ ← נרגעים
כאשר נתקלתי במחקרים שמדברים על הקשר בין שיווי משקל לחרדה, נדהמתי לראות איך הכל בסופו של דבר קשור האחד לשני, ועד כמה חשוב להקפיד עם הילדים שלנו על כל פעילות תנועתית שיש בתוכה אלמנטים של קואורדינציה ושיווי משקל, שיכולים לגרום להקלה בבעיות רבות.
והפעם אני מביאה בפניכם את תרומתה של מערכת שיווי המשקל לנושא של חרדה אצל ילדים, ואף בסוף הכתבה ישנם מספר טיפים שההורים יכולים לעשות עם ילדיהם כדי לשפר את שיווי המשקל שלהם.
במאמר שפירסמה אוניברסיטת תל-אביב במסגרת הפקולטה לרפואה ע"ש סקאלר, בית הספר למקצועות הבריאות ע"ש שטייר, "התערבות מוטורית בריפוי בעיסוק מפחיתה חרדה" נכתב שם על הקשר שבין שיפור בשיווי המשקל של הילדים לבין רמת החרדה שלהם.
אומם בסוף המאמר נכתב שהשיפור במימדי החרדה לאו דווקא נבעו מהשיפור שחל בשיווי המשקל, ויכולים לייחס את זה דווקא לטיפול של הריפוי בעיסוק, אבל מחקרים נוספים אחרים, מדגישים שוב ושב את הקשר הקיים בין שיווי משקל לבין חרדה כפי שניתן לראות במאמר "נד-נד, עלה ורד ועכשיו תיפול", במאמר נוסף שמדבר על הקשיים אצל ילדים שנובעים מחוסר בשיווי משקל, וכן במאמר שפירסם משרד החינוך מחוז חיפה, שירות פסיכולוגי ייעוצי בנושא "בטחון עצמי, חרדה ושיווי משקל" (גישה למאמר הזה ניתן גם מכאן – לגלול למטה ולחפש מאמר מספר 128).
חשוב כן להדגיש כי לא בכל המקרים יש להתפתחות חרדה קשר לבעיות במערכת שיווי המשקל, אך ישנם מקרים שכן, ושיפור האלמנט הזה של שיווי המשקל יכול להשפיע גם על המרכיב של החרדה. משום כך לדעתי יש לכן לשקול גם עבודה טיפולית בכיוון זה, במקביל לטיפול הנפשי/רגשי.
ולסיום הייתי אומרת שיש לשים דגש וחשיבות מגיל צעיר על עיסוק בפעילויות של קואורדינציה ושיווי משקל ואפילו באמצעים הכי פשוטים כמו להתנדנד על נדנדה בגינה הציבורית, להסתובב בקרוסלה, לעמוד על רגל אחת או על כרית פיתה שמיועדת לעבודה על שיווי משקל. ללכת על קורה צרה, לטפס על סולמות, לעשות גלגולים, לרכב על אופניים ועוד.
זה תורם גם למרכיב של החרדה, ובין היתר זה גם עוזר בטיפול בלקויות למידה, אוטיזם, ועוד, וקריאה נרחבת על כך תוכלו למצוא בשיטות הטיפוליות של הלקויות ההתפתחותיות המופיעות באתר.