הזדמנות לשיפור לכל אחד
שיטת טיפול זו קרויה על שם מייסדה – גלן דומן, וככל שהתעניינתי בה יותר ויותר, ראיתי שיש בה מרכיבים רבים מהרבה מאוד שיטות טיפול אחרות שמיועדות לטפל במגוון בעיות התפתחותיות כדוגמת אלו שאני מציגה בפניכם פה באתר, וגם את הרציונל שמאחורי השיטות השונות הללו שהבאתי, ניתן לראות ולמצוא בשיטת טיפול זו.
גלן דומן (תוכלו לקרוא עליו פה בעברית) הקים את המכון להשגת הפוטנציאל האנושי – THE INSTITUTES FOR THE ACHIEVEMENT OF HUMAN POTENTIAL בו מטפלים באמצעות שיטתו בין היתר בילדים עם מגוון בעיות התפתחותיות או במילים אחרות (כפי שהם משתמשים בהם) – בילדים פגועי מוח.
במונח ילדים פגועי מוח הכוונה לילדים שאובחנו עם: אוטיזם, תסמונת דאון, שיתוק מוחין, עיכוב התפתחותי, מוגבלות שכלית התפתחותית (מונח שבא להחליף את המונח פיגור שכלי), אפילפסיה, הפרעות קשב וריכוז, לקויות למידה ועוד.
לשיטתו, השימוש במינוח ילדים פגועי מוח מתאר בדיוק את מצבם מאחר וכל הבעיות ההתפתחותיות עימם הילדים מתמודדים (כפי שכתבתי לעיל), הם למעשה סימפטומים לבעיה האמיתית שמקורה היא בפגיעה מוחית, ומאחר שכך, נדרשת התערבות נוירולוגית שמכוונת ישירות למוח כדי לטפל בבעיה משורשה.
המקור עצמו לפגיעה המוחית יכול להיות כתוצאה מסיבות שונות – בשל בעיות גנטיות, בעיות שהתרחשו במהלך תקופת ההריון וכתוצאה מכך התפתחותו של העובר נפגעה, או כאלה שקרו במהלך הלידה או לאחריה, ועוד כתוצאה מסיבות רבות.
שיטת דומן מיועדת גם לתינוקות, ומורכבת בין היתר מביצוע תרגילים מיוחדים הכוללים תרגילי תנועה שונים המבוצעים בצורות שונות, שימת דגש על הגברת אספקת החמצן למוח, מתן גירויים מסוגים שונים ועוד – ותוכלו להתרשם במידה מסוימת משיטה זו בסרטון המופיע בלינק הזה, ועל מגוון התרגילים תוכלו לקרא בפירוט רב ביותר בויקיפדיה תחת הערך של The Institutes for the Achievement of Human Potential.
תוכלו להתרשם מהמכון שהקים גלן דומן ומדבריו אודות שיטת טיפול בו, ואף לשמוע עדויות של הורים לילדים אשר התנסו בה בלינק הזה.
התוכנית הטיפולית מותאמת באופן אישי לצרכי כל מטופל ומטופל. היא רחבת היקף ומיועדת לטיפול באותם איזורים פגועים במוח כדי להביא את המטופל לתפקוד מוצלח. המיוחד בשיטה זו היא המעורבות הרבה שיש להורים. ההורים בעצמם לומדים איך לעזור לילדיהם, והם מתרגלים איתם בבית בהתאם למה שלמדו עד למועד המפגש הבא שיש להם במרכז עצמו.
באופן מומוקד יותר לנושא האוטיזם, תוכלו לקרוא על כך יותר בהרחבה באתר הבית של מייסד השיטה תחת הקטגוריה אוטיזם, כאשר בכל הבעיות ההתפתחותיות האחרות עקרונות העבודה הם זהים, אך עם זאת כאמור מתאימים לכל מטופל תוכנית עבודה אישית משלו בהתאם לבעיותיו.
תוכלו גם להתרשם מסיפורי הצלחה בעקבות השימוש בשיטה בהקשר לאוטיזם כמו זה שמובא בסיפורו של ליאו בן ה – 4 שהראה שיפור ניכר בתחום השפתי, הרגשי והחברתי, ובסיפורו של אלכס.
תוכלו לקרוא ולהתרשם עוד מסיפורם של אנשים שעשו שימוש בשיטה זו כמו זה שמובא בסיפורה של אורנה רוני (המורכב משני חלקים) – חלק א' של הסיפור וחלק ב' שלו, או בסיפורה של אישה שמתמודדת עם CP (שיתוק מוחין) בשם "חפצים עוברים תמיד מיד ליד" (מתוך מגוון הסיפורים שם יש ללחוץ על המאמר שלה), ולמי שמעוניין, תוכלו לקרוא על עוד סיפורי הצלחה נוספים במגוון בעיות התפתחותיות.
תוכלו לצפות גם בסרטון על מספר תינוקות, שעברו אירוע מוחי בעודם עוברים ברחם וכיצד שיטת טיפול זו עזרה להם מבחינה משמעותית, ועוד סרטון על משפחה עם 3 ילדים בעלי צרכים מיוחדים – הילדה הבכורה שלהם עברה שבץ מוחי בגיל 13 חודשים, הילד השני שלהם עם תסמונת דאון והילד השלישי סובל מאוטיזם, וכיצד מצבם השתפר מאוד באמצעות השימוש בתרגילים ששיטה זו מציעה, וכל זאת כדי לשקם את המוח שלהם (את סרטו הספציפי של הילד הקטן במשפחה – ליאו, שסובל מאוטיזם, וגם את סיפורה של משפחה זו הבאתי גם בסרטונים קודמים).
למיטב הבנתי (ויתכן בהחלט שאני טועה בזה), שיטת גלן דומן נקראת גם שיטת פילדלפיה או שיטת דומן-דלקטו, ואם זו אותה שיטה, אז ניתן לראות כי אף ישנה התייחסות אצלנו בארץ במסגרת הלימוד במוסדות השונים להשכלה גבוהה, ומיועדת למי שלומד במסלול לחינוך מיוחד כפי שניתן לראות בסילבוס של אוניברסטית תל-אביב (לגלול עד לסוף – שיטה זו רשומה שם כשיטת דלקטו ומופיעה ברשימת קריאה המומלצת), וכן בסילבוס של מכללה ירושלים של שנת תשע"ו, שם נלמדת השיטה במסגרת הקורס 'שיתון מוחין'.
בנוסף, אני מרגישה חובה להביא בפניכם גם את הביקורות שמצאתי כנגד גישה זו תוך כדי עיון עליה, כפי שתוכלו למצוא בלינק הזה, וכפי שנכתב גם במאמר על השיטה בהקשר של תסמונת רט (בעמוד 7), אם כי להרגשתי האישית, מאחר וכפי שכתבתי כבר, חלק מהשיטות ואופני הטיפול בשיטת גלן דומן קיימים גם בשיטות אחרות, אז יש משהו בשיטה הזו שהוא מאוד מאוד הגיוני בעיני, אבל זו דעתי האישית בלבד (דיעה שלא מבוססת על ניסיון אישי עם השיטה הזו).