מי מכיר את ה"צרבלום", ומה הקשר בינו לבין אוטיזם*?
להתפתחותו המוטורית של התינוק וגם של הילד ישנה משמעות גדולה ביותר להמשך התפתחותו התקינה, ואחד השחקנים המרכזיים שיש לתת עליו את הדעת בהקשר של ההתפתחות המוטורית הוא הצרבלום, המכונה גם "המוח הקטן". זהו אותו אזור במוח אשר בין השאר קשור גם למערכת המוטורית ולקואורדינציה, וככזה הוא עוזר לגוף לשמור על שיווי משקלו.
קואורדינציה, יכולת תנועתית והקשר לאוטיזם*
לאחרונה התרבו המחקרים המדברים על הקשר שקיים בין פגיעה בצרבלום, שאחראי בין היתר כאמור לתפקודים המוטוריים, לבין אוטיזם, כפי שתוכלו לקרוא במאמרו של ד"ר סמואל וונג, חוקר מאוניברסיטת פרינסטון (הנה קישור ישיר למאמר המקורי).
התייחסויות נוספות לכך ניתן למצוא בעוד מאמרים כדוגמת המאמר "כיוונים חדשים בהבנת הרקע הביולוגי של אוטיזם" שפורסם בכתב העת הישראלי לרפואת ילדים (נושא הצרבלום והאוטיזם נמצא שם במאמר תחת תת הכותרת "אוטיזם כהפרעה נוירו-התפתחותית"), ובמאמר "הבסיס הפיזיולוגי והנוירולוגי של אוטיזם".
כמו כן אם תרצו לקרא על כך עוד תוכלו לעשות זאת במאמר נוסף בשם "More Research Links Autism and the Cerebellum" – מאמר שמדבר על הקשר שנמצא במחקר בין הצרבלום לאוטיזם (שם מוזכר גם מחקרו של ד"ר סמואל וונג), ואף תוכלו להתרשם עוד על נושא זה במסגרת הרצאה שניתנה על כך.
מכאן אנו רואים עד כמה שכל פעילות תנועתית מהווה אלמנט חשוב מאוד בטיפול באוטיזם, ועל כך מדברת גם Joanne Lara, המייסדת של שיטת הטיפול התנועתית לאוטיזם –AUTISM MOVEMENT THERAPY, על החשיבות של התנועה והמוזיקה למי שלוקה באוטיזם, על חוסר התקשורת שבין שתי ההמיספירות של המוח (חצאי המוח) שקיים אצלם, ועל כך שהאלמנטים שקיימים בתנועה בשילוב מוזיקה, מאפשרים לשני חצאי המוח לעבוד ביחד.
לקריאה נוספת על פעילויות תנועה וספורט מומלצות ניתן לקרוא בכתבתו של ד"ר חזי אהרוני "התפתחות פסיכומוטורית ופעילות גופנית לילדים בספקטרום האוטיזם", ועל הנושאים הללו של הקואורדינציה, תנועה, צרבלום ארחיב עוד בהמשך.