תשומת לב, התבוננות והקלה בהתמודדות
מיינדפולנס (או במילים אחרות, מודעות קשובה או קשיבות), היא הפעלה מודעת של קשב או תשומת לב ובצורה לא ביקורתית, למצב מסוים שהאדם חווה ברגע הזה של הכאן ועכשיו, (וזה בהתייחס לכל דבר שהוא שמתקיים בחיים שלו), ואפשר ללמוד לבצע אותה באמצעות תרגול.
לנוחיותכם אני מצרפת לכם מצגת שמסבירה על השיטה עצמה ומה מטרת התרגול, עבור אלו בעיות היא מסייעת, וכן אסופה של מחקרים מדעיים עם תוצאותיהם באשר לתרגול מיינפולנדס.
בנוסף, תוכלו להקשיב לפנאל של חוקרים שהתקיים בנושא של מיינדלופלס ומדע, להרצאתו של ד"ר רון סיגל שמדבר בין היתר על המיינדפולס ככלי להתמודדות עם בעיות שונות שיש לבני האדם, וכן תוכלו להרחיב את ידיעתכם על שיטה זו מתוך קריאה במאמר שפורסם בשם "הכוח המרפא של תשומת הלב: מיינדפולנס (קשיבות) בטיפול".
שיטת טיפול זו אף נלמדת כיום במוסדות להשכלה גבוהה כדוגמת הקורס "תרפיה מבוססת מיינדפולנס" במסגרת היחידה ללימודי המשך של בית הספר לעבודה סוציאלית באוניברסיטת בר-אילן, או כמו זה שמתקיים באוניברסיטת תל-אביב, ועוד.
תרגול המיינדפולנס מסייע בהפחתת מתח ובהתמודדות עם מצבים של חרדה, במצבים של דיכאון וגם בכאב, ושיטה טיפולית זו ניתן לראות שמיושמת גם בתחום של הפסיכותרפיה וגם במסגרת הטיפול הפסיכיאטרי.
תוכלו להתרשם מעדותו של נער שעשה שימוש בטכניקת התירגול של מיינדפולנס עד כמה שהיא עזרה לו באספקטים שונים, ועל סיפורה של נערה שנהגה בבריונות כלפי ילדים אחרים (צעקה עליהם) ואיך המיינדפולנס עזר לה להפסיק עם זה, ועוד על מה מספרים ילדים שמתרגלים מיינדפולנס בבית הספר.
מיינדפולנס ואוטיזם*
שיח על הקשר בין מיינדפולנס ואוטיזם קיים ברחבי העולם. למשל בישראל הנושא דובר כפי שניתן לראות בפירוט התוכנייה של הכנס "מדברים אוטיזם אוקטובר 2015 תמורות בטיפול, חינוך ומחקר" שהתקיים בחסות החוג לריפוי בעיסוק, אוניברסיטת תל־אביב (התייחסות למיינדפולנס יש בסדנה 5 ו – 9).
התייחסות נוספת לנושא זה הייתה גם בהרצאה שניתנה במסגרת כנס שנערך בנושא אוטיזם, ובמסגרתו דיברה נציגה מהולנד על היתרונות שיש בתרגול מיינדפולנס בעבורם ואפילו באילו מצבים לא כדאי להם לתרגל זאת, ותוכלו אף להתרשם מהרצאה נוספת שדיברה על מיינדפולס ומוזיקה ככלי טיפולי שיכול לעזור למי שסובל מאוטיזם.
צירפתי לכם פה גם סרטון שמדבר על השימוש במיינדפולנס כשיטת טיפול שעוזרת להתמודד עם אספרגר. המרצה – Chris Mitchell, בעצמו סובל מאספרגר וממקור ראשון הוא נותן לנו את התרשמותו מהשימוש בשיטה זו בעבור עצמו, והבאתי לכם מחקר שנערך בהולנד שבא לבדוק את ההשפעה שיש לתרגול מיינדפולנס על מתבגרים עם אוטיזם בשילוב אימון מיינפולנדס להוריהם.
תוצאות המחקר הראו שהמתבגרים דיווחו על עלייה באיכות החיים, וההורים מצידם דיווחו שלמרות שלא היו שינויים מסויימים בתסמיני האוטיזם ובמדדים אחרים שגם לא השתנו, אבל כן היה שיפור במיומנויות חברתיות, תקשורתיות ועוד. וגם לגבי עצמם ההורים דיווחו על שיפור בכישורי ההורות שלהם ובאיכות חיים טובה יותר, ועוד. כמו כן הבאתי לכם מחקר נוסף בנושא זה שהראה עד כמה תרגול המיינדפולנס עוזר למבוגרים שסובלים מאוטיזם.
ומי שמעוניין בקריאה נרחבת יותר, צירפתי לכם מחקר שעוסק בקשיים שקיימים אצל הורים לילדים אוטיסטים ועל השימוש במיינדפולנס ככלי התערבותי שיכול לחזק ביניהם את מערכת היחסים.